O raziskavi finančne pismenosti 2019


V letu 2014 smo izvedli prvo raziskavo, s katero smo preverili nivo splošne finančne pismenosti, leta 2015 je potekala že druga raziskava. V letu 2018 smo se lotili tretje raziskave, ki je v letošnjem letu dobila tudi konkretne rezultate.

Že prejšnji raziskavi sta nam dali konkreten vpogled v nivo finančnega znanja odraslih Slovencev, v letošnjem letu pa smo ugotovili, da je finančna pismenost še vedno … močno pod pričakovanji.

V raziskavi je sodelovalo skoraj 10 tisoč Slovencev in Slovenk, ki so rešili spletni test finančne pismenosti, do katerega so prišli ali preko družbenih omrežji (Facebook) ali pa preko naše baze prejemnikov e-novic. Reprezentativnih odgovorov tistih, ki so oddali svoje osebne in demografske podatke) je bilo 1761. 

V luči zadnje raziskave smo pripravili tudi najnovejšo e-knjigo, v kateri boste izvedeli ne le, na katera vprašanja so odgovarjali sodelujoči, pač pa tudi, na katerih področjih so imeli največ težav.  


E-knjiga je brezplačna, prenesete pa si jo lahko s pomočjo obrazca spodaj.

Moramo priznati, da so rezultati v skladu z našimi pričakovanji in nakazujejo na še bolj pomanjkljivo znanje na vseh finančnih področjih oziroma sklopih, ki so jih pokazale naše predhodne raziskave. Odgovori tako reprezentativnega vzorca kot vseh sodelujočih so enaki, zato lahko sklepamo, da predstavljajo nivo finančne pismenosti celotne odrasle populacije spletnih uporabnikov.

Raziskava predstavlja šele začetek naše poti!

Z zaključkom letošnje raziskave pa se naš projekt finančnega opismenjevanja ni končal, ampak je dobil nov zagon. Naš cilj bo dosežen, ko bomo stopnjo finančne pismenosti odraslih dvignili na raven, ko ne bomo dnevno poslušali o finančnih prevarah in spremljali žalostnih zgodb o izgubljanju prihrankov in nemogočem odplačevanju dolgov.

Rezultate raziskave si lahko prenesete z izpolnitvijo spodnjega obrazca.