Tanja, bi se rada preselila na svoje. Poiskali smo ji šest zanimivih atrijskih stanovanj!

Tanja živi v hiši svojih staršev, kjer si je v pritličju uredila majhno stanovanje. Toda pri svojih 33 letih bi se rada odselila na svoje. Želi si atrijsko stanovanje v Domžalah ali njeni bližnji okolici. V okviru popolne finančne preobrazbe ji pri tem pomaga nepremičninska strokovnjakinja Vesna Levstek. Zanjo je prebrskala trenutno ponudbo atrijskih stanovanj in izbrala šest zanimivih.   


»Ker je naša hiša velika, sama pa nisem imela nobenih večjih prihrankov, se mi je pred časom zdela najprimernejša rešitev, da si svoje stanovanje uredim kar doma pri starših. Toda zdaj razmišljam, da bi se preselila na svoje v atrijsko stanovanje v Domžale ali njeno okolico. Najdlje bi šla do Krtine, Mengša, Trzina … Lahko je tudi pritlično stanovanje s francoskim balkonom. V kolikor bi dobila cenovno ugodno garsonjero v občini Ljubljana, bi pristala tudi na to,« opisuje svoje želje Tanja, tretja kandidatka, ki jo obravnavamo v Popolni finančni preobrazbi.

Želi si 1,5-sobno, svetlo in prostorno stanovanje. V kolikor bi bilo potrebno prenove, bi se lotila tudi te, vendar počasi. »Pomembno mi je, da bi imela atrij, kjer bi se dalo urediti nekaj kvadratnih metrov zunanjih površin in kotiček za počitek. Stanovanje je lahko v večstanovanjskem bloku ali pa tudi v manjši hiši, največ četverčku,« še doda. Kot pravi, si je tovrstna stanovanja sicer že ogledovala, toda pravi, da so zanjo trenutno cenovno povsem nesprejemljiva. Preselila bi se seveda  rada čimprej, a voda ji ne gori, zato bo zadovoljna, če se bo to zgodilo v petih letih, še pristavi.

Trenutno je drago, toda …

In kaj ji ob tem svetuje naša strokovnjakinja in direktorica Nepremičnine Plus Vesna Levstek? »Ker si želi Tanja kupiti stanovanje v naslednjih petih letih, bodo odgovori težko konkretni, saj je to obdobje, v katerem se lahko vse postavi na glavo. Trenutno so cene stanovanj tako v Ljubljani, kot v njeni okolici visoke. Atrijskih stanovanj je sorazmerno malo, imajo pa svoj čar in svoje prednosti.« Ob tem pa opozarja: »Tina si želi svetlo in prostorno stanovanje, kar pa ni ravno značilnost atrijskega, sorazmerno majhnega stanovanja. Atrijska stanovanja ne morejo biti svetla, saj so povsem pri tleh in posledično v senci. Tudi stanovanje v pritličju s francoskim balkonom ne omogoča urejenih nekaj zunanjih kvadratov za počitek.«

Finančne zmožnosti?

Kakšne pa so Tanjine finančne možnosti - kaj si sploh lahko privošči? Tanja ima mesečno plačo slabega tisočaka, toda ob redni službi dela tudi honorarno in tako še dodatno zasluži nekaj denarja, ki bi ji lahko pomagal pri nakupu stanovanja. Po drugi strani pa kakšnih omembe velikih prihrankov nima, še vedno pa odplačuje posojilo po 140 evrov na mesec in tako bo še vsaj dobro leto dni.  »Verjetno bi se bilo smiselno s Tanjo pogovoriti o njenih željah in realnem stanju. Prav tako je odgovor na vprašanje, koliko posojila bi potrebovala, skoraj nemogoč. Mislim, da bomo morali izhajati iz drugega konca – torej koliko posojila lahko dobi, oziroma, kaj si lahko privošči, potem pa iskati najboljšo rešitev v danih cenovnih in drugih okvirih. Taka stanovanja so lahko precej draga in se prodajajo od 95.000 do 175.000 evrov,« razmišlja Vesna Levstek, ki pa je kljub še precej neznankam, za Tanjo pripravila izbor nekaj potencialno zanimivih stanovanj (glej spodaj).

Pozor pri atrijskih stanovanjih!

Pri nakupu atrijskega stanovanja nepremičninska strokovnjakinja svetuje posebno preveritev pravnega stanja zemljišča, saj se lahko tukaj marsikaj zaplete. Atrij namreč včasih pripada stanovanju, včasih je to posebna parcelna številka v vsakokratni uporabi lastnika stanovanja in se na njem lastništvo niti ne prenaša, včasih je to funkcionalno zemljišče objekta in je v lasti vseh lastnikov, včasih pa se parcela prodaja kot ločena nepremičnina in je potrebno pridobiti podatke iz potrdila o namenski rabi zemljišča! Skratka, skrbni Tanjin razmislek tudi v tej pravni smeri pred nakupom ne bo odveč.

Izbor nekaj zanimivih atrijskih stanovanj

Predstavljamo trenutno ponudbo nekaj zanimivih atrijskih stanovanj v Domžalah in njeni okolici, ter v Ljubljani, ki jih je izbrala direktorica Nepremičnine Plus Vesna Levstek, in so objavljeni na portalu nepremičnine.net:

DOMŽALE Z OKOLICO

- DOMŽALE, LUKOVICA - KVEDERČKOVA ULICA, 40,45 m2, 1,5-sobno, zgrajeno l. 2004, 23 m2 zemljišča, P/1 nad. Lepo svetlo stanovanje, ki mu pripada atrij v izmeri 23 m2 in zunanje parkirno mesto. Stanovanje ima zelo dobro razporeditev prostorov, in sicer: predprostor, kopalnica, kuhinja z dnevnim prostorom in spalnica, ki ima izhod na atrij. Stanovanje ima vse priključke, je opremljeno, v bližini je vsa infrastruktura, vpisano pa je tudi v zemljiško knjigo. Cena: cca 104.990 EUR.

- VIDEM, 47,4 m2, 1,5-sobno, zgrajeno l. 2012, z atrijem 28 m2, pripada pa mu tudi parkirni prostor. Cena: 132.500 EUR.

- VIR, BLIŽINA AC, 37,6 m2, 1-sobno, zgrajeno l. 2000, P/2 nad. Stanovanje je v naravi predelano v en večji prostor, ob manjši prilagoditvi ga je možno predelati nazaj v tipično enosobno stanovanje. Stanovanju pripada klet v izmeri 2,20 m2 in atrij, ki pa ni lastniški, vendar je v uporabi lastnikov. Stanovanje je potrebno manjše osvežitve. Cena: 90.000 EUR.

LJUBLJANA

- LJ. BEŽIGRAD, GOSPODARSKO RAZSTAVIŠČE, ATRIJSKO, 31,3 m2, 1-sobno, adaptirano l. 2018, 600 m2 zemljišča, pritličje. Stanovanje se nahaja v staromeščanski hiši med Zupančičevo jamo in Gospodarskim razstaviščem. Pripada mu del zelenice/atrija, velika klet ter del podstrešja. Cena: 110.000 EUR.

FUŽINE, 25,5 m2, garsonjera, zgrajena l. 1981, visoko pritličje. Garsonjera je v štiri nadstropnem bloku in se nahaja v visokem pritličju. Blok se nahaja v neposredni bližini Ljubljanice,  sprehajalnih površin, PST-ja, trgovin, šole, vrtca, LPP-ja,  bližina obvoznice in preostale infrastrukture. Cena: 95.000 EUR.

- TACEN, 43,1 m2, 1-sobno, zgrajeno l. 2009, 38,75 m2 zemljišča, pritličje. Stanovanje je v Tacnu pod Šmarno goro v mirnem in zelenem okolju. Tloris obsega prostoren dnevno-bivalni prostor, ki je povezan s kuhinjo, kopalnico, hodnik ter zastekljeno ložo, ki je trenutno v uporabi kot spalnica. Stanovanju pripada še atrij s teraso v velikosti 11,7 m2 in zelenico v izmeri 38,75 m2, shramba v kletni etaži 6,18 m2 ter zunanje parkirno mesto. Cena: 175.000 EUR.