Predstavljamo prvo zgodbo Popolne finančne preobrazbe

Več kot 100 prijavljenih družin, 10 izbranih kandidatov, 11 skupnih srečanj, najmanj 10 individualnih svetovanj, številni najuglednejši strokovnjaki, vse to nas čaka v Popolni finančni izobrazbi, ki jo začenjamo aprila.

Že danes pa predstavljamo prvo družino, ki ji bomo pomagali življenje obrniti povsem na glavo, na bolje seveda.

  • Moje ime je Bojana in sem stara 45 let. Živim skupaj z dve leti mlajšim možem Sandijem in sedemletno hčero v najemniškem stanovanju. Sama sem trenutno brez zaposlitve, jo pa aktivno iščem tudi prek meje v Avstriji. S trenutno situacijo v življenju nisem zadovoljna.
  • Z možem že dve leti poskušava ustvariti nasad lešnikov in ameriških borovnic, ter ta nasad speljati pod aktivno sadjarstvo in se ukvarjati samo s tem. Veliko vlagava v nasad, vendar se mi še vedno dozdeva, da nama finance nekam uhajajo. Poleg vsega, je tukaj še najemnina za stanovanje in še tri leta kredita za hišo v kateri ne živimo. Plačujeva tudi najemnino za zemljo in nad nama je še odkup te zemlje čez pet let. Odkrito povedano strah me je prihodnosti. Rada bi nekako zadihala, si kakšno stvar tudi privoščila.

Prihodki so, a tudi dolgovi …

Naši trenutni prihodki so bolj klavrni. Mož dobi okoli 1.200 evrov mesečno, a so v to všteti tudi potni stroški, ko se v službo vsak dan vozi 70 kilometrov v eno smer. Jaz sem trenutno brez službe in sem naslednje tri mesece upravičena do nadomestila zavoda za zaposlovanje v višini okoli 700 evrov na mesec.

Privarčevano nimava ničesar, saj, če je le možnost in nama slučajno ostane kakšen cent, to vloživa v nasad. Za najemnino za stanovanje plačujeva 240 evrov na mesec, 316 evrov za kredit za hišo. Prejšnje stanovanje sva namreč prodala, vzela kredit in vse, okoli 75 tisočakov, vložila v hišo, kjer živijo njegovi starši. Toda prišlo je do tako močnega konflikta z njimi, da sva se odločila za odselitev, da sva rešila najin zakon in družino. Žal nama njegovi starši zdaj ne želijo izplačati ničesar in tako sva pristala v minusih s krediti. Zaradi naivnosti pa tega, kar sva vlagala v hišo, takrat nismo zapisali, češ bomo že, ko bo vse končano. Mož ima še en kredit, 140 evrov mesečno. Potem so tu še dodatni stroški in računi v višini okoli 400 evrov in otrokovo učenje kitare, kar znese 60 evrov na mesec.

V stanovanju, kjer živimo, nimamo namena ostati, saj je najemniško. Sanjamo o manjši kmetiji s samooskrbo in o manjši lastni hiši, česar pa nam trenutna situacija ne omogoča. Zaradi moževe vsakodnevne vožnje v službo in prej tudi moje, imava dva avtomobila, ki sta kljub starosti, v dobrem stanju. Imamo Mazdo 6 karavana, letnik 2008, in Fiat Punto, letnik 2007.

Pretekle napake …

V preteklosti sva naredila kar nekaj finančnih napak. Imava slabe naložbe, bila pa sva tudi preveč naivna in zaupala v ljudi, ki bi ti sicer morali stati ob strani. Je pa zdaj tako, da nekaj časa stiskamo in stiskamo, ko pa se nam nekako odpre, pa si moramo nekaj privoščiti; recimo toplice tri dni, kakšen izlet, kosilo ali večerjo zunaj, saj imam preprosto občutek, da se »mi bo utrgalo« če bom še naprej tako stiskala. Moram pa priznati, da jaz nekako nimam meja pri svojem otroku.

Sama sicer nisem prevelik pristaš kreditov in zadolževanja, vzamemo le, ko se resnično nekaj ustvarja, pa še takrat po možnosti ne preveč. Mož pa je popolnoma drugačen. Pri njemu imam občutek, da živi iz dneva v dan, kar bo, pač bo, in ne planira ali kalkulira vnaprej … Sama pa sem »ziheraš« in rada vem pri čem sem in kako bom prišla skozi mesec. Je pa res, da še vedno preveliko trošimo.

Samo primer: do novega leta sem delala v Avstriji in moje mesečno nakazilo je bilo okoli 1.800 evrov (tukaj, je treba odšteti slovenski davek, malico in potne stroške mesečno). Vse račune sem pokrivala popolnoma sama in skrbela za hrano doma, za dopust, naše izlete, mož pa naj bi svojo plačo vlagal v nasad. Kolikor kalkuliram, pa se mi zdi, da je kar velik del denarja izginil, kam ne vem.«

IZZIVI, KI JU ČAKAJO:

Bojana je brez službe in skupaj s kadrovskim strokovnjakom ji bomo pomagali poiskati novo službo. Družina trenutno živi v najetem stanovanju, želi pa kupiti manjšo kmetijo in končno zaživeti na svojem. Skupaj z nepremičninsko agencijo bomo šli v lov za majhno kmetijo. Za nakup bo treba urediti financiranje, saj bodo zagotovo potrebovali nov stanovanjski kredit. Toda po drugi strani bo odpadla zdajšnja najemnina. S kmetijo bodo lahko uresničili svoje sanje in se aktivneje začeti ukvarjati s sadjarstvom. Zagotovo tudi tukaj ne bo odveč nasvet kakšnega podjetnika ali pa uspešnega kmetovalca, kako se vsega skupaj lotiti čim bolj učinkovito.

Seveda bomo prevetrili tudi oba obstoječa kredita. Ali se ju morebiti da združiti in skupaj z novim kreditom, če bo ta potreben za nakup kmetije, zapakirati v enega samega? Družina tudi nima nobenih prihrankov oziroma varnostne rezerve. Tudi za to bo treba, kljub za zdaj še nizkim prihodkom, v prihodnje poskrbeti. Prav tako jih čaka varčevanje za pokojnino in še kaj. Rezerve zagotovo so, saj Bojana pravi, da denar izginja, pa še sama ne ve kam.

Strokovnjaki bodo tudi povedali, kako sta racionalna pri avtomobilih. Ali glede na trenutno situacijo res potrebujeta dva? Sta uspešna pri njunem vzdrževanju, zavarovanju pa tudi pri sami uporabi? Pregledali bomo tudi njihova zavarovanja. Ker je v družini otrok, Bojana pa je brezposelna, je celotna družina odvisna le od Sandijevega prihodka, zato ta potrebuje ugodno riziko življenjsko zavarovanje. Vsi trije pa tudi zaščito za nezgodo.

Čaka nas torej kar nekaj izzivov, toda Sandi in Bojana sta se za spremembo sama odločila, mi pa verjamemo, da jima lahko skupaj s strokovnjaki pri tem pomagamo. Prepričani smo, da se bodo prve svetle točke finančne preobrazbe začele kazati že po nekaj mesecih, njihovo življenje pa se bo sčasoma povsem obrnilo na bolje!