Prvi korak: 10 družin bo spremljalo svojo porabo

Premalo zaslužimo, itak ne bo nič drugače, za to nimamo časa, so najpogostejši izgovori, da se ne ukvarjamo s tem, kam nam iz dneva v dan uhaja naš denar.

Toda ti izgovori za deset družin, ki so se vključile v projekt Popolna finančna preobrazba, zdaj odpadejo. Vsak dan bodo beležili svoje izdatke in kmalu bodo spoznali, kaj vse so doslej počeli narobe in kaj morajo spremeniti, da bo potem drugače. Priložnost torej, da se finančno osvobodijo!

Marsikaj se da premakniti, če ima človek pogum, da gre iz svojih okvirjev. Za takšne spremembe pa morate največjo motivacijo najti najprej v sebi. In vi ste jo, kajti vključili ste se v projekt, zaradi katerega se vam bo vaše finančno stanje obrnilo povsem v drugo smer, je družine, ki so se včeraj srečale na prvem predavanju v Popolni finančni preobrazbi v Finplacu v Kristalni palači v Ljubljani, najprej nagovorila specialistka za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek in dodala: »Pomembno je, da dostojno živimo. To je osnova, ki jo vsi potrebujemo.« In prvi korak k temu je, da začnemo spremljati naše izdatke.

Začnite beležiti vašo porabo

Vsak izdatek si moramo sproti zapisovati, kajti na listu papirja je ponavadi vse drugače, kot se nam zdi v naših glavah. Vsi imamo namreč rezerve, ker ne vemo, kam izginja naš denar, opozarja strokovnjakinja in poudari: »Najprej se moramo naučiti živeti s tem kar imamo danes, da bomo potem pripravljeni na več. Nič nam namreč ne bi pomagali niti večji prihodki, če z njimi ne znamo pametno upravljati in če vedno živimo preko svojih zmožnosti.«

Vseh deset družin bo torej odslej 11 mesecev skrbno beležilo vse svoje izdatke, tabelo pa bodo strokovnjakinji vsak mesec poslali v analizo. Toda kako sploh spremljati vse svoje izdatke? V ta namen so na voljo različne aplikacije, najpreprosteje pa je za začetek vse skupaj beležiti v excelovem programu. Tako bodo začeli tudi naši kandidati. Vsak od njih bo prejel excelovo tabelo z glavnimi postavkami. Že včeraj pa jim je Ana Vezovišek natančno pojasnila, katere so glavne postavke in kako se beleži vsak naš odhodek. Poglejmo podrobnosti.

Kako razporejati izdatke?

1. BIVANJE: Med stroške bivanje uvrščamo obroke za stanovanjski kredit, lizing, najemnino, stanovanjsko zavarovanje, ter vse s stanovanjem povezane stroške, kot so denimo stroški ogrevanja, vzdrževanja, popravil, stroški upravnika, če živimo v bloku in podobno. Stroški bivanja na mesečni ravni ne smejo presegati več kot 30 odstotkov vseh naših mesečnih izdatkov, ki so seveda v okviru vnaprej določenega mesečnega budgeta.

2. HRANA IN PIJAČA: Pri tej postavki je treba ločiti malice v okviru službe, potem izdatke, ki jih imamo recimo kot družina v restavracijah, in pa seveda nakupe v trgovini. Za slednje je pomembno, da si pridobimo prave nakupovalne navade, kar pomeni, da nakupujemo z vnaprej pripravljenim seznamom stvari, ki jih potrebujemo, da večjih nakupov ne delamo več kot enkrat na teden, da kupujemo izdelke, ki so znižani (takrat se splača kupiti na zalogo), da kupujemo trgovinske blagovne znamke, ki so cenejše in enako kvalitetne kot originalne znamke, da izkoriščamo desetodstotne popuste na celotni nakup, ki jih denimo ponuja Spar, ali pa 25-odstotne popuste pri nakupu enega izdelka in podobno.

3. PREVOZ: Pri stroških za prevoz je treba ločiti stroške za gorivo, obrok kredita ali lizinga za avto, stroške za cestnino, zavarovanje, vinjeto, za nakup in menjave pnevmatik, za servis, vzdrževanje, javni prevoz, avtobus, vlak, taxi, parkirnine. Vse skupaj pa na mesečni ravni ne sme preseči več kot 15 odstotkov našega budgeta.

4. DOPUST: Pri tem je treba ločiti izlete oziroma krajša dnevna potovanja od večjega letnega dopusta; daljše potovanje ali dopust si je treba dobro načrtovati in zanj vnaprej privarčevati; če tega denarja nimamo na strani, potem na potovanje ne gremo ali pa izberemo krajšo različico v okviru naših zmožnosti.

5. OBLAČILA IN OBUTEV: Pri tem ločimo izdatke za oblačila zase in za druge, recimo otroke. Pomembno pa je, da o vsaki stvari preden jo kupimo, dobro razmislimo in če se da, tudi kakšen dan prespimo. Šele potem včasih ugotovimo, da kakšne stvari sploh ne potrebujemo. Ko bomo to večkrat ponovili in se izognili impulzivnim nakupom, se bomo naučili kontrolirati naše želje. Tovrstnega »nakupnega« zadovoljstva bomo potrebovali čedalje manj, kajti ugotovili bomo, da nam ne prinaša nič drugega kot le kratkotrajno veselje in nepotrebne stroške. Pametno nakupovanje se da sčasoma ponotranjiti.

6. DARILA: Med darila sodijo vsi stroški, ki jih porabimo za obdarovanje znotraj in zunaj družine; znotraj družine recimo tudi nagrade, ki jih dajemo otrokom in pri katerih ponavadi nimamo pravega občutka; nekateri denimo otrokom za dobro oceno kupijo kar telefon, s čimer pa se lahko otrokove vrednote in motivacija povsem podrejo; ko so otroci še majhni, jim tovrstne stvari ali pa celo blagovne znamke namreč nič ne pomenijo, potem pa jih na »razkošje« žal navadimo ravno starši. Kakorkoli, ko obdarujete, si to zapisujte in presenečeni boste, koliko na leto zapravite za vsa darila.

7. OSEBNO: Med osebno spadajo izdatki za frizerja, nego telesa, izobraževanje, knjige, pa tudi recimo obrok osebnega kredita, prispevki in davki, mobilni telefon, zabava in rekreacija, nezgodno zavarovanje in riziko življenjsko zavarovanje.

8. OTROCI: Pri tej postavki ločimo stroške za igrače (niso darila, ker to je posebej), za opremo (smuči, rolarji …), vrtec/šolo, druge dejavnosti in žepnino.

9. VARČEVANJE IN INVESTICIJE: Med to sodi varčevanje za pokojnino, oblikovanje varnostne rezerve in druga varčevanja in naložbe. Pomembno je, da vsak mesec, takoj ko dobimo redni mesečni prihodek, damo na stran deset odstotkov svojih prihodkov za dolgoročne cilje (pokojnina, študij, nakup stanovanja …) in deset odstotkov za varčevanje za kratkoročne cilje, kot je denimo varčevanje za letni dopust, servis, zavarovanje avtomobila in podobno. Že preden začnemo varčevati, pa si moramo najprej oblikovati varnostno rezervo, ki jo hranimo na varčevalnem računu ali v denarnem vzajemnem skladu, znaša pa naj od treh do 12 mesečnih plač, odvisno od višine naše plače in varnosti zaposlitve.

10. ZDRAVJE: Gre za izdatke za dodatna zdravstvena zavarovanja, zdravila, cepljenje, razne terapije in podobno.

11. ZASE: V to kategorijo spada vse kar si privoščimo za našo dušo; tudi to je zelo pomembno, da si kdaj pa kdaj znamo kupiti kaj, kar nam prinaša veselje in zadovoljstvo.

Konec životarjenja!

Pri trošenju je pomembno, da živimo v okviru svojih zmožnosti. Drugo, kar je prav tako pomembno, pa je to, da prenehamo živeti od plače do plače oziroma životariti. Živeti od plače do plače pomeni, da vsak mesec komaj preživimo, če pride kaj nepričakovanega, pa moramo v banko po kredit ali še huje koristimo limit, ki je najdražja oblika zadolževanja, opozarja Ana Vezovišek. Strokovnjakinja za financiranje in osebni proračun je ravno v ta namen, da izboljšajo svoje denarne navade, vsem prisotnim družinam v Popolni finančni preobrazbi, včeraj podarila tudi svojo knjigo: Na pomoč! Kako naj ravnam z denarjem?

Skupina desetih družin se bo ponovno srečala čez en mesec, ko bo z njimi strokovnjak AMZS, ki jim bo predstavil kako čim ugodneje kupiti svoj avto in kako čim bolj znižati vse z njim povezane stroške, kot so stroški vzdrževanja, nakupa pnevmatik, servisiranja, zavarovanja in podobnega. O vsem tem, pa tudi o drugih podrobnostih, ki jih bomo sproti obravnavali na individualnih srečanjih z vsemi kandidati, pa bomo odslej naprej 11 mesecev na tem mestu poročali tudi mi.

OKVIR: Kako lahko privarčujemo pri nakupu hrane in pijače v Sparu:

  • Pri nakupovanju živil izkoristite Spar plus kartico, ki vam ob nakupu izbranih izdelkov ali izdelčnih skupin, omogoči takojšnji popust, nekaterim skupinam, kot so denimo upokojenci, pa omogoča tudi posebne upokojenske popuste.
  • Izkoristite akcije in iz svojega nakupovalnega seznama kupujte tiste izdelke, ki se prodajajo s popusti; poleg tedenski akcijskih izdelkov je vedno v ponudbi tudi okoli 1.500 izdelkov priznanih blagovnih znamk po trajno znižani ceni. Tiste izdelke, ki so v akciji, se vam splača kupiti na zalogo.
  • Preden greste v nakup preverite ali je tisti dan predviden kakšen popust na celoten nakup –  možnost je denimo Sparov kupon Joker za 10-odstotni popust na celoten nakup ali upokojenski popust, ki ga lahko upo­kojenci uveljavljajo na točno določene dni.
  • Splača se vam izkoristiti tudi 25-odstotni popust na izdelek po izbiri.

Štiričlanska družina, ki mesečno porabi 90 evrov na osebo, lahko v enem letu s koriščenjem vseh ugodnosti, prihrani 25 odstotkov oziroma 1.100 evrov, so izračunali analitiki v Sparu!