Ali se varčevanje sploh splača? - 1. del

Varčujemo lahko z marsičim, tudi z besedami, pravi Sašo Zajec iz Alta Skladov, ki je bil tokrat gost mesečne delavnice naše Popolne finančne preobrazbe. A bolj kot varčevanje je tisto, kar nas mora zanimati, kaj bomo privarčevali. “To pomeni, da se danes odpovemo nečemu, da si bomo v prihodnje lahko privoščili več.” 

Vprašanje, ali je varčevati pametno je na mestu, prav tako, če varčevanje potrebujemo oziroma, če ga potrebuje vsakdo. “Imam veliko strank, ki pravijo, da sploh ne potrebujejo varčevanja in varčevanje res ni za vsakogar, saj nekateri preprosto živijo hitro in imajo cilj umreti mladi. A to ni najbolj pametno razmišljanje, niti početje. Seveda pa je varčevanje vse prej kot preprosto, treba se je naučiti varčevati,” opozarja predstavnik družbe Alta Skladi. 


Ne vemo, kaj bo v prihodnje, koliko pokojnine nam bo lahko dala država in koliko od tega bomo morali prispevati sami. A eno so prihranki, drugo pa je, da se od prihrankov živi in se v vanje ne posega. “Za pokojnino lahko varčujemo in potem to, kar privarčujemo, porabimo, ko bomo upokojeni. Drugi del pa je tisto, kar bomo privarčevali in kasneje dejansko živeli od obresti privarčevanega, glavnico pa morda pustili nekomu za nami. Ta korak je težje dosegljiv, saj mora biti glavnica toliko večja.” 

Kako pametno varčevati?

Predstavljajte si, da želite privarčevati za nepremičnino v vrednosti 100 tisoč eur. Varčujete lahko na različne načine. 
Varčevanje v “nogavici”: Če varčujete v nogavici 15 let, je donosnost 0 %, mesečni obrok pa 555,56 eur. A pozor, ta denar bo čez 15 let skoraj zagotovo vreden manj in bomo zanj lahko dobili manj, kot dobimo danes. 
Druga možnost je kredit: Takoj pridemo do 100 tisoč eur, a bomo plačali stroške, ki znašajo približno tretjino oziroma okoli 35 tisoč evrov. Odplačevanje v tem primeru je 15 let, obrestna mera 4,34 %, mesečni obrok pa 752,32 eur. 
Tretja možnost pa je varčevanje v skladih ali kakšna druga naložba: Da v 15 letih pridemo do 100 tisoč evrov, bomo na mesec plačeval 321 evrov, skupaj bomo dali na stran 58 tisoč evrov, razliko 42 tisoč evrov pa bo ustvaril 7-odstoten donos. V tem primeru lahko razliko, ki bi jo sicer plačevali za obrok za kredit, preprosto varčujemo za pokojnino. 

Odgovorno je razmišljati o prihodnosti

Elementi osnovne socialne varnosti in razlogi za varčevanje so naslednji: 
- Zaščita pred izpadom delovne sposobnosti, v primeru, da se nam kaj zgodi, da ne moremo več delati, opravljati dela in aktivno opravljati dela, ki ustvarja prihodke. 
- Zaščita družinskih članov, sploh, če so odvisni od enega družinskega člana, moramo poskrbeti zanje. Pametno in odgovorno je o tem razmišljati. 
- Poskrbeti za lastno nepremičnino, da slučajno ne bi kdaj ostali brez. 
- Poskrbeti za šolanje otrok. Vsak odgovoren starš si želi poskrbeti za šolanje otrok in mu omogočiti čim boljše izhodišče za samostojno življenje. Tudi naše “brezplačno” šolstvo ni ravno poceni. 
- Poskrbeti za dodatno pokojnino oziroma rento. Država vse bolj prelaga to obveznost na posameznika. Upanje, da bodo drugi poskrbeli za nas, ni dovolj. 
- Ohranjanje osnovnega standarda, biti nad pragom revščine … stroški povezani z osnovnim življenjem se zvišujejo. Včasih je bilo normalno, da nekdo nima mobilnega telefona, danes je to osnovni življenjski standard. 
- Finančna varnost in stabilnost je še posebej pomembna, da mirno spimo. Če se nam pokvari pralni stroj, avto ali kaj podobnega, moramo imeti nekaj rezerve, da poplačamo nepredvidene stroške. 

Nadaljevanje sledi …