Razlika in donosnost: ETF vs. vzajemni skladi

Zanimanje za kotirajoče sklade oz. ETF sklade narašča iz leta v leto. Celo tako, da njihova rast sredstev v upravljanju prehiteva večini bolj poznane vzajemne sklade.

ETF ali Exchange Traded Fund je investicijski sklad, s katerim se trguje na borzi. Sestavljen je podobno kot vzajemni sklad, kar pomeni, da ima v lasti vrednostne papirje skladno z določeno naložbeno strategijo. Tri glavne razlike med ETF in vzajemnimi skladi so:

  • v ETF sklade lahko neposredno vlagamo izključno prek trgovalnega računa, ta ni potreben pri vlaganju v vzajemne sklade;
  • ETF skladi so običajno namenjeni sledenju določenega indeksa in so upravljani pasivno, vzajemni skladi so običajno upravljani aktivno, kar pomeni, da upravljavec izbira vrednostne papirje sklada;
  • ETF skladi so namenjeni vlaganju in ne ponujajo varčevalnih načrtov, medtem ko vzajemni skladi ponujajo tako enkratne pologe kot mesečna varčevanja.

Zakaj so ETF tako priljubljeni

ETF pa niso primerni za vse vlagatelje, vsaj ne za povprečnega Slovenca. Zaradi svojih značilnosti so najbolj primerni za vlagatelje, ki imajo na voljo zneske večje od 15 tisoč evrov in izberejo pasiven pristop vlaganja.

Vlagatelji in upravljavci premoženja naštevajo štiri glavne razloge, zakaj raje izberejo ETF namesto vzajemni sklad. Če vas zanima kateri štirje razlogi so to, smo jih razkrili v brezplačni e-knjigi ABC investiranja v času kriptomanije, ki jo dobite TUKAJ.

Aktivno vs. pasivno upravljanje

Pasiven pristop ima vse več zagovornikov, saj veliki večini aktivno upravljanih skladov na srednji in dolgi rok ne uspe preseči donosnosti trga, t. j. primerjalnega indeksa. A ima tudi pasivni pristop, t. j. sledenje izbranemu indeksu, svoje slabosti. Ni enako učinkovito za vse tržne segmente, kot je npr. za investiranje v 500 največjih podjetij v ZDA. Če investiramo pasivno, seveda ne moremo premagati trga, kar pomeni, da se že vnaprej sprijaznimo z donosom, ki je nekoliko slabši, kot ga ponuja trg. Poleg tega pa je, še posebej pri pasivnem načinu investiranja, pomemben čas vstopa na trg.

Kaj je torej najboljša strategija? Mitja Vezovišek, vam jo razkriva v e-knjigi ABC investiranja v času kriptomanije. Brezplačno si jo lahko prenesete TUKAJ