RAZKRIVAMO: Se nam splača danes VSE vložiti v kriptovalute?

Kriptovalute so ta trenutek »vroča roba« po kateri posega vse več investitorjev. Vprašanje, ali se nam ta trenutek splača čisto vsa sredstva, ki jih imamo na voljo za investiranje, vložiti v kriptovalute, si zastavljajo številni.

Brez vprašanja vse stavijo na enega konja nepoučeni.  

A to ne pomeni, da kriptovalute niso priložnost, na katero se splača biti pozoren. Nikakor ne! A naj vam najprej zaupamo Markovo zgodbo o njegovem (ne)investiranju.

Marko ima danes 62 let in pred dobrimi 30-imi leti, 31. decembra 1986 je menil, da investiranje ni zanj, ker je pač preveč tvegano. Takratnih 10 tisoč dolarjev (dolarjev zato, ker evra pri nas takrat še ni bilo, marke pa so že preteklost) je preprosto spravil doma, v predal. Lahko bi rekli tudi nogavico.

 

Čas je tekel, inflacija se je obračala, v tem obdobju recimo povprečno 2,6 % na leto. Ali je njegovih 10 tisočakov raslo s to stopnjo donosa, smo povprašali upravljavca osebnega premoženja Mitjo Vezoviška. »Ne, njegova sredstva niso rasla, ampak so padala, zniževala vrednost. Če imamo denar doma, na varnem, vsako leto izgubljamo. Inflacija kupček namreč počasi, a zanesljivo, zmanjšuje. V 30 letih je 10 tisoč dolarjev nominalno še vedno 10 tisoč dolarjev, a zaradi rasti cen lahko z njimi kupimo le še za 4.537 dolarjev dobrin.«

Nam je vsem jasno? Če denarja ne investiramo, izgubljamo.

Bi iz 10 tisoč ustvarili 70.566 dolarjev?

Mitjo Vezoviška smo povprašali še, kaj bi se zgodilo, če bi Marko ta denar takrat investiral. »Recimo, da smo pri tem zelo previdni in bi vse investirali v obveznice. Če bi dosegli isti donos, kot ga je v preučevanih 30 letih obvezniški indeks, to je 6,73 odstotka letno, bi iz istih 10 tisoč dolarjev imeli ... 70.566 dolarjev. Če bi vse investirali v delnice in dosegli donos 10,35 odstotka letno, pa bi zadeli loto, ne da bi vplačali stavo, saj bi imeli skoraj 200 tisoč evrov,« poudarja upravljavec osebnega premoženja.

Vprašanje, ali si lahko privoščimo, da ne investiramo, ima torej samo en pameten odgovor: NE, nikakor ne. Ampak še vedno bomo slišali koga reči: zdaj ni čas za investiranje.

In če se vrnemo h kriptovalutam in naslovnemu vprašanju, če se nam danes splača vsa sredstva, ki jih lahko namenimo investiranju, vložiti vanje? Odgovor je preprost, razkrivamo pa vam ga TUKAJ.