Prekršite zakon!

Ste že kdaj slišali za Parkinsonov zakon? To je zakon, ki pravi, da poraba denarja stalno raste, dokler je ne pokrijemo z zaslužkom. Ampak, večji ko je zaslužek, več porabite.

Tudi če dobite povišico, svoj prihodek podvojite, boste hkrati povečevali tudi svoje odhodke, s tem pa se vaša finančna slika ne bo izboljševala. »Finančni uspeh pride, ko prekršite Parkinsonov zakon. Finančni uspeh je možen le, ko ne boste več dovolili svojim stroškom, da rastejo tako, kot narašča vaš prihodek,« pravi Brian Tracy v svoji knjigi Točka zbranosti.

50 % za investiranje, 50 % za dvig standarda

Pa poglejmo, kaj svetovni guru svetuje, da naredimo z vsakim novim denarjem, ki pride v našo denarnico, na bančni račun, skratka obogati naš mesečni prihodek.

»Do konca svoje kariere shranite in investirajte 50 odstotkov vsakega povečanja zaslužka ali nadomestil. Ostalih 50 odstotkov pa lahko porabite za izboljšanje svojega življenjskega standarda. A že danes se odločite, da boste shranili polovico vsakega dodatnega zaslužka do konca svoje kariere. Samo ta disciplina vam bo zagotovila, da boste dosegli finančno neodvisnost, verjetno mnogo hitreje, kot pričakujete,« dodaja Tracy.

In kot pogosto poudarja Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun: Porabite manj, kot zaslužite in živite v okviru pod svojimi zmožnostmi.

»Živeti v okviru svojih zmožnosti ali bolje, pod svojimi zmožnostmi, ne pomeni živeti slabo. Pomeni, da si moramo znati postaviti prioritete in se osredotočiti na stvari, ki so za nas resnično pomembne. Denar ne sme vladati nam, temveč moramo mi obvladovati njega. Naš denar mora delati to, kar mi želimo in nam prinašati zadovoljstvo. Za to je potrebno planirati vnaprej, in sicer tako, da vedno porabimo manj kot zaslužimo.«

Če torej združimo nasveta obeh strokovnjakov, nam je lahko hitro jasno, če bomo zaslužili več, kot porabimo, bomo imeli tudi sredstva za investiranje. To pa je že formula, s katero smo korak bližje finančni neodvisnosti.

Torej, si upate prekršiti zakon? Pa ne katerega koli! Parkinsonovega pa le pogumno.