Nekaj ključnih dejstev na poti do naše pokojnine

Za učinkovito vodenje in upravljanje osebnih financ potrebujemo vsaj malo razgledanosti v smislu, da vemo, kakšni so trendi v spremembah okoliščin, v katere smo bili postavljeni, in katere trende moramo upoštevati pri sprejemanju odločitev.

Pri razmišljanju glede naše predsedniške pokojnine o kateri je v e-knjigi Moja predsedniška pokojnina pisal osebni finančni svetovalec Miha Gumilar, nikakor ne smemo mimo nekaj ključnih dejstev. Pa si jih poglejmo:

Kot narod smo zelo zdravi in živimo vedno dlje.

Na drugi strani pa je število rojstev premajhno. V evropskem merilu tako postajamo ena najbolj hitro starajočih družb. Kaj to pomeni za nas in naše pokojnine? Žal nič dobrega. Še posebej, če upoštevamo dejstvo, da so bili pred dobrimi 30 leti trije delovni aktivni zavarovanci na enega upokojenca, zdaj pa to razmerje znaša že skoraj 1:1.

Pokojninske blagajne se vztrajno praznijo.

Vedno večji delež državnega proračuna porabimo za ohranjanje (človeku včasih že nedostojnega) načina življenja. Kje se bo to končalo?

Še nobena pokojninska reforma ni imela za rezultat dviga pokojnin.

Na pohodu pa je že naslednja, za katero že danes vemo, da naj bi predlagala postopno podaljševanje za izračun pokojninske osnove na 34 najboljših let!

Zdaj, ko vsaj okvirno poznamo trende gibanja okoliščin, ki bodo neposredno vplivale na izračun našega dohodka ob upokojitvi, pa je na nas samih, da prevzamemo odgovornost in sprejmemo odločitve zaradi katerih bomo vsi bolje spali – tudi po upokojitvi, dodaja Miha Gumilar.

Do tega, kako sprejeti prave odločitve in še prej ugotoviti, katere to sploh so, vam bo Miha Gumilar pomagal na brezplačnem webinarju ta četrtek, 7. decembra, ob 20. uri. Prijavite se TUKAJ.