Varčevati že, kaj pa stroški?

Vedno znova opozarjamo, da moramo za svoje cilje varčevati. A pogosto dobimo vprašanja ljudi, ne le kje varčevati, ampak kako zmanjšati stroške. Gre predvsem za vprašanja tistih, ki se zavedajo, da je pomembno izbrati pravi varčevalni produkt. Izbira napačnega namreč lahko hitro pomeni, ne samo, da bomo plačali visoke stroške, ampak lahko izgubimo tudi lep del svojega denarja.

Ko iščemo prave varčevalne produkte, moramo biti pozorni na nekaj »rešitev«, ki jih nikakor ne smemo izbrati. Še več, izogniti se jim moramo v velikem loku. To so: 

  • kadar nam obljubljajo več kot 12-odstotno letno donosnost,
  • v primeru, da ima rešitev 3-odstotne ali višje stroške na letni ravni,
  • če ne poznamo vseh stroškov,
  • ko je rešitev najbolj prodajana finančna rešitev in
  • kadar nam nekdo svetuje brezplačno.

»Pri varčevanju na dolgi rok ne smemo zanemariti niti inflacije, ki nam lahko odnese dobršen del donosa. V zadnjih dveh desetletjih se je izkazalo, da je povprečna inflacija 3-odstotna, vsaj statistično gledano. To pa pomeni, da moramo od potencialnega, na primer 6-odstotnega donosa, odšteti 3 odstotke, da dobimo realno sliko,« pravi osebna finančna svetovalka Nataša Kozlevčar. Ob tem opozarja, da moramo upoštevati tudi davke, ki so lahko velik požiralec donosa. »Vedno se pozanimajmo o višini davka glede na tip naložbe, o kateri razmišljamo.«

Kako potem lahko dosegamo višje donose? »Višje donose lahko dosegamo tako, da varčujemo mesečno, je naše varčevanje konsistentno in zajema čim več aktivnega časa. Pomembno je tudi, da varčujemo v ustreznih produktih,« dodaja Miha Gumilar, avtor knjige Moja predsedniška pokojnina.

Kateri so ustrezni produkti, kako se izogniti nepotrebnim stroškom ter kako lahko vsakdo »premaga« kapitalski trg, nam bo razkril na zadnjem webinarju letos.

Bodite z nami že ta četrtek, 7. decembra, ob 20. uri. Tudi, če ta dan ne utegnete, se vseeno prijavite, saj vam bomo naslednji dan poslali posnetek. Vsebina je preveč pomembna, da bi jo zamudili!