Preverili smo, kako varno do kripto valut!

Kripto svet, kripto valute, ICO-ji, blockchain, vse kar je povezano s trenutno najaktualnejšo temo na svetu, sploh v Sloveniji privlači številne. Kar nekaj Slovencev in Slovenk že ima svoj bitcoin ali katero drugo kripto valuto ...

... še vedno pa je velik delež tistih, ki bi si želeli, a ne vedo, kako vstopiti v ta novi svet. Predsednika Bitcoin društva Slovenije Jureta Pirca smo povprašali o tem, kako narediti prvi korak v kripto svet, kako do prvega bitcoina (ali vsaj delčka le-tega) ter seveda o varnosti naših kripto sredstev. Vse to in še več, nam bo razkril tudi na Dnevu finančne pismenosti.

Do prvega Bitcoina na več načinov

Postopek, kako do prvega bitcoin oz delčka bitcoina je predvsem odvisen od dejavnikov, kot so kako hitro bi ga uporabnik želel imeti in oblike financiranja. »V primeru financiranja z bančnim nakazilo je najugodnejši način spletna menjalnica na kateri je pred bančnim nakazilom potrebno opraviti registracijo in preverjanje identitete. Postopek ni preveč zapleten lahko pa traja tudi več tednov zaradi drastičnega povečanja števila registracij. Določene spletne menjalnice omogočajo nakup tudi z uporabo debetnih/kreditnih kartic. Nakup preko spletne menjalnice z bančnim nakazilom je prav tako tudi najugodnejša oblika nakupa, saj so provizije najnižje,« pravi Jure Pirc. Ob tem dodaja, da so za uporabnike, ki se jim mudi na voljo bitcoin bankomati (v Sloveniji jih imamo cca. 9), Petrolovi Bitins kuponi, ki jih lahko unovčimo za kriptovalute bitcoin in ethereum, možen pa je tudi nakup preko sms monete. Omenjeni načini so hitri, a hkrati tudi najmanj ugodni za potrošnika saj se provizije pri uporabi storitev gibljejo med 5 in 7 odstotki. 

Kako varno shraniti kripto valute?

Na mestu je tudi vprašanje, kako svoje kripto valute shranjevati. Tudi v tem primeru moramo imeti denarnico, a ta je precej drugačna od tiste, ki smo jo vajeni imeti v tradicionalnem (fiat) svetu. »Prave denarnice so tiste, ki uporabniku omogočajo dostop do zasebnih ključev kriptovalut. Moderne denarnice uporabniku pri kreiranju ponudijo zapis t.i. »mnemoničnih seed« besed. Če poenostavim te besede so izhodišče za izračun zasebnih/privatnih ključev kriptovalut, ki jih denarnica hrani. Dokler imate v lasti na varnem omenjene seed besede (backup oz. varnostna kopija denarnice) je skrb v primeru izgube oz okvare mobilnika odveč,« dodaja predsednik Bitcoin društva Slovenije.

 

Poudariti je treba, da se omenjena varnostna kopija ne hrani na računalniku, prav tako pa ne v računalniškem oblaku, na e-pošti ... »Zapiše se jih na dobri stari list papirja in spravi na varno mesto. Najvarnejša oblika shranjevanja kriptovalut so papirnate denarnice in pa namenske kriptirne naprave t.i. strojne denarnice (vodilne strojne denarnice so Ledger in Trezor). Papirnate denarnice so sicer izredno dobra rešitev za dolgoročno hrambo so pa tako varne kot tudi načini izdelave, saj jih je potrebno kreirati na varnem računalniku brez internetne povezave, natisniti pa na "neumen" usb tiskalnik, ki ni priključen na internet omrežje,« še dodaja Pirc.

Bolj varno v fiat ali kripto svetu?

Premoženje v kripto svetu smo ustvarili, zdaj pa je čas za dvig njegove vrednosti. Vprašanje je, ali dejansko lahko tudi sami vplivamo na to. »V bistvu ne, ceno kriptovalute diktira odprti trg in zakoni ponudbe in povpraševanja. Absolutno se priporoča razpršitev naložbe na različne vodilne kriptovalute, saj je razpršitev naložbe vedno bila pametna poteza.«

Kripto svet se danes marsikomu sliši kot nekaj, kar je v zraku, denar vložiš, nato pa ta lahko izpuhti čez noč. Kako torej zavarovati svoje kripto premoženje? »Najpomembnejši dejavniki so izbira močnih varnostnih gesel za dostopanje do centralnih točk kot so spletne menjalnice. Do omenjenih centralnih točk se dostop dodatno zavaruje z uporabo dvostopenjske avtentifikacije (2FA). Uporabnik se mora zavedati, da je menjalnica točka za nakup/prodajo/trgovanje kriptovalut in ne njihov osebni trezor. Za hrambo se vedno uporablja denarnica katere zasebne ključe ima uporabnik v 100-odstotni lasti. Kot pravi priznani kripto strokovnjak: "Not your keys, not your bitcoins.”

Na mestu je tudi vprašanje, ali je naše premoženje v kripto svetu bolj ali manj varno kot v tradicionalnem svetu in kot pravi Jure Pirc, smo v fiat svetu postali razvajeni in odgovornost do hrambe svojega denarja prepuščamo bankam in hranilnicam. »To posledično pomeni, da denar ni naš, ampak od finančne ustanove, mi uporabniki zgolj prosimo za dovoljenje vsakič, ko uporabljamo spletno banko, pos terminal ali dvigujemo gotovino na bankomatu. V kripto svetu pa gre odgovornost in nadzor nad sredstvi v roke uporabnikov.«

Kot dodaja strokovnjak, je za uporabnika, ki želi zrelo investirati prvi korak izobraževanje. A se tega pravila žal ne drži vsak, zato prihaja do izgube ali odtujitve kriptovalut.

Da se boste izognili napakam mnogim, bomo poskrbeli na Dnevu finančne pismenosti, kjer bomo vse to, kar ste prebrali in še veliko več povedali tudi v živo. Kdaj? 17. januarja 2017 v Ljubljani. Vi pa le poskrbite, da se boste pravočasno prijavili, saj se mesta hitro polnijo. VEČ …