DFP: Blockchain izrinja velike igralce - banke, zavarovalnice …

Prejšnji teden smo organizirali 4. Dan finančne pismenosti, kjer smo izvedli bitko dveh svetov - tradicionalnega fiat in kripto sveta. Na dogodku smo govorili tudi o tem, kako izkoriščati prednosti blockchain tehnologije. 

Ta, kot pravijo, prinaša številne priložnosti ne le za finančno industrijo, ampak gospodarstvo nasploh.

»Kriptovalute in FinTech predstavljajo manj kot 1 % potenciala blockchaina. Vedno več informacij gre v digitalno obliko, težava digitalne oblike pa je, da ima kopija vedno popolnoma identične lastnosti kot original. Blockchain je prva tehnologija, ki omogoča prenašanje določenih informacij, lahko je to bitcoin ali prenos nepremičnine, brez možnosti podvajanja,« na preprost način blockchain tehnologijo predstavi pravnik dr. Peter Merc, vodja Blockchain Think Tank Slovenije.

Številna podjetja v praksi že uporabljajo blockchain tehnologijo. Med tistimi, kjer bo le-ta odigrala pomembno vlogo pri globalnem razvoju pa sta tudi SunContract in MoneyRebel.

Z blockchainom do podarjene električne energije

SunContract je bilo prvo podjetje na svetu, ki je s pomočjo množičnega zbiranja sredstev – ICO – zbralo denar za razvoj platforme, ki bo omogočala trgovanje z energijo. »Naš cilj je omogočiti trgovanje z energijo vsakemu posamezniku, kar omogoča uporaba blockchain tehnologije. Vsak lahko že danes kupi električno energijo, izbere dobavitelja, ne more pa je prodati ali podariti svoji mami, sosedu ali prijatelju na način, kot lahko podarimo denar ali delnice. Formalno pravno to ni tako preprosto,« pravi direktor SunContracta Gregor Novak.

O tem, kako pomemben je blockchain tudi za MoneyRebel, je na dogodku povedala osebna finančna svetovalka in soustanoviteljica MoneyRebel Nataša Kozlevčar. »Blockchain igra pomembno vlogo pri našem projektu v treh segmentih; prvi je, da smo se odločili, da bomo financirali projekt s pomočjo množičnega investiranja – ICO, kar pomeni, da potrebujemo blockchain tehnologijo, da izdamo žetone. Druga stvar je, ki je tudi zelo pomembna pa je kriptoarbitraža, ki bo prav tako potekala na blockchain tehnologiji.«

Tretji segment, v katerem bo MoneyRebel uporabljal blockchain tehnologijo pa je upravljanje osebnih financ. »Vsi vemo, da ni vseeno, kako upravljamo svoje osebne finance. Vprašanje je le, ali posameznik to res obvlada. Pogosto se izkaže, da ne, logično, ker to ni njegovo primarno delo. Na tem področju obstaja velika luknja neznanja, za katero se trudimo, da bi jo zapolnili z znanjem. Naš cilj je priti v izobraževalne sisteme, v šolah smo trenutno le kot izbirni predmet.«

Povezovanj fiat in kripto sveta

Tako MoneyRebel kot SunContract sta se odločila za zbiranje podporo projekta skozi množično financiranje – tako imenovani ICO (Initial Coin Offering). MoneyRebel predstavlja povezovanje dveh svetov, tistih dveh svetov, ki marsikomu v resnici predstavljata bitko, a ne za ekipo MoneyRebel, kjer jim je hitro postalo jasno, da osebni finančni svetovalci morajo poznati oba svetova. »Če želi neodvisno finančni svetovalec svetovati strankam, si težko privošči, da ne bi poznal kriptosveta. Niti ni dovolj, da poznamo samo del finančnega sveta. Zato smo se odločili za projekt, ki predstavlja most med fiat in kripto svetom. Kaj to pomeni v praksi? Da boste skozi našo platformo lahko kupovali kripto in fiat valute in katero kupiti, bo lahko vaša odločitev, ali pa vam bo do nje pomagal svetovalec,« dodaja Nataša Kozlevčar.

MoneyRebel je del sredstev, ki so jih zbrali v PRE-ICO fazi, že namenil za prvo fazo razvoja projekta. Vprašanje, zakaj so se odločili za množično zbiranje sredstev za financiranje projekta pa Kozlevčarjeva odgovarja: »Glede na to, da smo v finančni industriji, bi bilo logično, da gremo do velikih investitorjev, ki dajo nekaj milijonov in lahko začneš z razvojem. A mi smo se odločili, da damo projekt ljudem, da bodo imeli nekaj od tega. Zato je bila logična izbira, da gremo v ICO.«

SunContract ima ICO že za seboj in kot pravijo, je bila to nora izkušnja in zanje hkrati edina možnost, da so za projekt zbrali več milijonov evrov. »Tukaj smo dobili možnost zbirati sredstva na globalnem trgu, ljudje so donirali, da lahko razvijemo projekt, in vse to je omogočil blockchain,« pravi Novak.

Zelo jasen prikaz, kako blockchain poenostavlja svet, je na dogodku zaokrožil dr. Merc. »Navajeni smo, da sedimo skupaj v restavraciji in jaz nekomu nakažem denar. Ta bo šel preko banke, posrednika in bo v roku dveh do šestih ur prišel na prijateljev račun. Blockchain to spreminja – iz enačbe izrinja velike igralce kot so banke, zavarovalnice, elektro distributerji. Danes nam je samoumevno, da so, jih sprejemamo, a prihaja blockchain, ki bo zaupanje prevalil na skupnost in resnično lahko rečemo, da smo sredi ne le tehnološke, ampak tudi miselne revolucije.«