Kako brezplačno do avta za 15 tisočakov

Slovenci se spet na polno zadolžujemo. Obseg stanovanjskih posojil se je lani povečal za 4,8 odstotka, potrošniških pa kar za 12,9 odstotka. Pravljica pa se seveda nadaljuje tudi v letošnjem letu, potrjujejo poznavalci.

Čedalje več je namreč »prijaznih naprav«, ki potrošnikom omogočajo čim prijetnejši dostop do denarja ali tako imenovani »hitri kredit v nekaj minutah«.

Za koga je to dobro? Za vas, ki najemate posojila zagotovo ne! Smeji pa se bankam, ki s posojanjem lepo služijo. Res, da ne več tako kot nekoč, ko so bile obrestne mere za posojila nekaj odstotnih točk višje, kot so zdaj, toda vseeno.

Če recimo najamete stanovanjsko posojilo v višini sto tisočakov, za 20 let in obrestno mero tri odstotke, boste banki samo za obresti plačali skoraj 33 tisočakov. Če najamete potrošniško posojilo v vrednosti desetih tisočakov za tri leta, pa boste za obresti odšteli okoli 600 evrov. Banke vam potem pri recimo stanovanjskih posojilih vzamejo še nekaj stotakov za odobritev, stroške zavarovanja, za vodenje posojila in še kaj. Ni slabo, kajne, a mnoge, ki se veselo zadolžujejo, to seveda ne moti! Toda pogosto nastopi težava, ko gre zadolževanje preko vseh meja. Ko začnemo najemati posojila, zato da odplačujemo prejšnja posojila.

Od blokade računa do osebnega stečaja

In to se običajno ne konča, dokler ne pride streznitev, ko recimo ostanemo brez zaposlitve, ali pride do kakšne bolezni, ločitve ali kaj podobnega. Streznitev lahko pride v različnih oblikah. Ena je recimo ta, da vam banke blokirajo račune in dajo izvršbo na vse prilive na vaš račun. Druga, nekoliko hujša možnost je, da se vam usedejo na vaše premoženje, najprej na premične stvari, kot je avto, v najslabšem primeru pa na nepremičnino v kateri živite. Zadnja faza je osebni stečaj, ko lahko ostanete praktično brez vsega in na cesti.

Toda vsemu temu se je moč izogniti na različne načine. Najboljši je ta, da potrošite manj kot zaslužite. Tako boste lahko mesečno varčevali in si ustvarili zlato rezervo. Ko bo rezerva v višini vsaj kakšnih šestih mesečnih plač pod streho, začnete varčevati tudi za druge cilje.

Avto lahko dobite praktično brezplačno!

Če veste, da boste morali recimo čez tri leta zamenjati avto, si izračunajte, koliko boste takrat potrebovali in varčujte za ta cilj. Če vas čaka študij otroka, razmislite, koliko denarja boste potrebovali takrat, ko bo prišel ta čas in varčujte za ta cilj. Razmislite tudi o tem, kakšno dodatno pokojnino želite imeti in dajte na stran vsak mesec toliko, da vam jo bo uspelo doseči.

Ni treba biti ravno Einstein, da veste, da je bolje varčevati vnaprej in si potem nekaj privoščiti ali kupiti, kot pa si najprej sposoditi denar in kupiti, potem pa šele varčevati za določeno stvar. Razlika je več kot preprosta. V prvem primeru banke vam plačujejo obresti za denar, ki ga varčujete, v drugem pa vi plačujete banki, za to, da vam posoja denar. Razlika med enim in drugim načinom v življenju vsakega posameznika zagotovo znaša vsaj za kak povprečen avto v vrednosti 15 tisočakov. Avto lahko torej dobite praktično brezplačno!

Škoda da tega ne bi izkoristili, saj je vse skupaj zelo preprosto. Pomembno je le to, da si znate postaviti načrt, pripraviti pot do cilja in se tega potem tudi vztrajno držite. Vsako skakljanje sem in tja brez pravega cilja, pa se bo za vas slabo končalo. In to, kako si postaviti cilje ter na kak način zanje varčevati, bo le ena od tematik, ki vam jo bomo prikazali v prihodnjih 11 mesecih na konkretnih primerih ljudi, ki si želijo Popolne finančne izobrazbe. Začnemo pa že marca. Vabljeni, da nas spremljate in tudi sami preusmerite vaše osebne finance v pozitivno smer.